•• OVOCIE - 5 porcií ovocia a zeleniny denne ••
Množstvo ovocia, ktoré môžeme denne zjesť, je 2 – 5 kusov. Dôležité je jesť rôzne druhy ovocia, aby sme si zabezpečili prísun rôznych živín.
Ovocie tiež obsahuje veľa vlákniny, ktorá má veľmi dobré účinky na zdravie ľudí, je bohatým a kvalitným zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať (likvidovať) voľné radikály v tele, ktoré poškodzujú naše bunky. Dôležité je, aby sme jedli sladšie druhy ovocia doobeda alebo fyzickej aktivite a v menšom množstve, kyslejšie druhy ovocia je možné jesť aj popoludní.
Druhy ovocia, ktoré by sme mali konzumovať pravidelne:
Jablká – patria medzi najzdravšie ovocie a pomáhajú pri chudnutí. Jablká obsahujú minerály (draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, zinok, železo), vitamíny (kyselina listová, kyselina pantoténová, niacín, vitamín A, vitamín B1, B2, B6, vitamín C, vitamín E, vitamín K), pektín, celulózu, nenasýtené tuky, kvercetín, rad antioxidantov a fruktózu.
Banány – sú zdrojom rýchlej energie, sú vhodné na zlepšenie nálady či podporenie koncentrácie. Obsahujú vitamíny skupiny B, aminokyselinu tryptofán a horčík, ktoré majú priaznivý vplyv na psychiku človeka, vláknina obsiahnutá v banánoch prospieva tráviacemu traktu a zasýti.
Bobuľové ovocie:
Čučoriedky – sú bohaté na antokyány, sú zdrojom vitamínu C a K, mangánu a vlákniny.
Černice – sú bohatým zdrojom vitamínov C, E, K, kyseliny listovej, mangánu a rozpustnej vlákniny, obsahujú aj antokyány.
Brusnice – sú plné antioxidačných látok a to hlavne antokyánov, obsahujú veľké množstvo vlákniny.
Maliny – obsahujú veľké množstvo vlákniny, vitamínu C, vitamínov skupiny B, mangánu, horčíka, železa i medi, z antioxidantov sa v nich nachádzajú antokyány, quercetín, katechíny a ďalšie.
Mango – je zdrojom betakaroténu s antioxidačnými vlastnosťami – chráni sliznice a zrak, obsahuje vitamíny C, E a B6, ako aj meď dôležitú pre činnosť červených krviniek.
Hrozno – obsahuje okrem antioxidantov mangán, železo, meď, vitamín C, K, vitamíny skupiny B a betakarotén.
Slivky – obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá pomáha regulovať fungovanie tráviaceho traktu, obsahujú B vitamíny a vitamín K, draslík a železo.
Ananás – obsahuje enzým bromelín s protizápalovými a proti nádorovými účinkami, je zdrojom vitamínu C, betakaroténu, B komplexu, medi, mangánu a draslíka.